Selecteer een pagina

Jörgen Tjon belicht het leven van verzetshelden van de Antillen. Hij spreekt nabestaanden, bezoekt locaties die een rol speelden in de verzetsacties en spreekt met erfgoedprofessional Dyonna Benett.

Jörgen Tjon gaat op zoek naar de verhalen van oorlogsheld George Maduro, scholier Johnny Mauricio en leerling-verpleegster Elsa Graneveld. Alle drie zijn ze afkomstig van het eiland Curaçao en ieder wisten ze een bijdrage te leveren aan de bevrijding van Nederland. Jörgen reist naar de locaties waar de acties zich afspeelden, spreekt de nabestaanden en steekt zijn licht op bij erfgoedprofessional Dyonna Benett.

Op 19 mei 2023 was ik op NPO2 te zien in het programma ‘Vergeten Helden Antillen’. Gepresenteerd door Jorgen Thon waarin hij met de nabestaanden van verzetshelden Jonnhy Mauricio, Elsa Graneveld en George Maduro spreekt over hun verzetsdaden, de in de oorlogstijd opgerichte studentenvereniging ‘Kolonia Kòrsou na Hulanda, maar ook over heo er na de bevrijding vooral werd gezwegen. Terwijl hij naar locaties resit waar de acties zich afspeelden, sprak hij met mij als erfgoedprofessional over de impact van dit verleden en het belang voor het cultureel erfgoed van Curaçao. Een grote dank aan Allan van der Ree, voor de informatie aan mijn onderzoek. De waardevolle WW2 museum Curacao draagt bij aan dit belang voor het cultureel erfgoed. De aflevering zit vol met onderbelichte, onbekende details en mooie persoonlijke verhalen van de nabestaanden. Een must see!

Terug te kijken via: https://www.npostart.nl/vergeten-helden/19-05-2023/POW_05558829#:~:text=J%C3%B6rgen%20Tjon%20belicht%20het%20leven,spreekt%20met%20erfgoedprofessional%20Dyonna%20Benett.