Selecteer een pagina

Podcast door Meredith Geer - voor BNNVARA

Al dertig jaar wordt er in de cultuursector gesproken over diversiteit. Het bestuur, de tentoonstellingen, de medewerkers en de bezoekers: ze zijn nog over het algemeen nog steeds niet veel diverser geworden. Musea worden nog regelmatig bekritiseerd vanwege eenzijdige tentoonstellingen die niet het gehele verhaal vertellen over het erfgoed en de kunst die ze tentoonstellen. Ook bij de medewerkers, toezichthouders en besturen is over de gehele linie weinig veranderd na dertig jaar dialoog. Afgelopen week klapten twee bestuurders uit de culturele sector uit de school met kritiek op het Rijksmuseum: het meest prestigieuze museum van Nederland zou ernstig tekort schieten op het gebied van culturele diversiteit.

Joop-redacteur Meredith Greer gaat naar aanleiding van dit bericht in gesprek met Dyonna Benett, erfgoed deskundige bij onder andere het Grachtenhuis, en Giep Hagoort, een van de bestuurders die de media opzocht met zijn kritiek. Is het rijksmuseum te wit? Hoe zit het dan met de rest van de cultuursector? Moet daar wat aan veranderd worden? Waarom en hoe?

Het werd een boeiend en gepassioneerd gesprek over musea en hun rol in hoe we kijken naar de Nederlandse identiteit.

Fragmenten uit de postcast werden ook in de nacht van vrijdag 8 op zaterdag 8 september tussen 02.00 en 04.00 uitgezonden op NPORadio1 in het VARA-programma van Malou Holshuijsen: De Nacht van de Radio.